Peştele e extraordinar, dar trebuie să şi înoate.

Zicea Aghiuţă că e săptămâna nebunilor. Eu zic că a fost, şi încă e, luna nebunilor. O lună în care totul s-a făcut cu execuţii pe repede înainte. O lună în care am vrut să ne dăm House of Cards şi ne-a ieşit Ticăloşii. Atunci când nu citeşti mai mult de primele trei pagini din cărţile de PR electoral şi nu eşti capabil să arunci pe piaţă mai mult de clasicele afişe cu mâini deschise, palme în sus, privirea înainte, îţi vine firesc să muţi campania la televizor, pe circ. Fără pâine. Şi când nu ai candidat, când nu ai platformă, când nu ai program, când îţi bate DNA-ul la uşă, e mai uşor să-l trimiţi la vecinul, că ştii că are şi el o capră şi te rogi să fie mai grasă, ca să dea mai bine în cadru.

“Văd că a început să se joace tare. Cu cătuşe, cu mascaţi. Şi la vedere. Şi peste capul Tatălui. Şi al Fiului. Nu mai zic şi al Sfântului Duh că mă bate Dumnezeu”.

Cine îmi zice că avalanşa de urmăriri penale, de arestări televizate nu are nimic de-a face cu campania la prezidenţiale, fură curent cu stâlpul. Cui îmi spune că a înţeles care e programul electoral al candidaţilor, îi fac o cinste cu vărul Jack şi cu vărul Jim, să îmi explice şi mie.

“Sfiosule, dă-te jos de pe baricadă. Piaţa s-a curăţat. Creşte iarba”.

Am vrut să-i imităm pe americani, cu reuşitele lor în campania Obama, cu online, cu noile media. S-a reuşit doar reactivarea unor postaci trişti şi patetici, a unor specialişti care se dau experţi în reţele sociale şi nu-s în stare să supravegheze o pagină de FaceBook a lui Ponta şi cu tehnicieni în diseminarea de publicitate, care au făcut SEO cu Nuţi pe pornhub. La americani poate merge cu funia de mătase, dar românilor dacă nu le dai cu parul, nu pricep.

Aşa că nu mă miră această lună. Şi cred că până duminică, la vot, mai e timp şi pentru altele. Şi ferească puterea icoanei de turul doi.  Cred că DNA-ul şi cine îi manevrează trăiesc după vorba filmului: “avanti popolo. Cum o încetinim, cum o belim!“.

PS: Titlul şi citatele sunt din filmul “Ticăloşii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *