Paris, pro și contra.

Pro:
1. Catedralele, Bătrâna Doamnă (Turnul Effel), muzeele, catacombele, tot ceea ce înseamnă zonă turistică.
2. Infrastructura de transport public foarte bine pusă la punct, cu o mulțime de autobuze, tramvaie, metrouri și trenuri. Lor li se adaugă și un bun sistem de anunțare și semnalizare a trenurilor, a corespondențelor. E aproape imposibil să te pierzi.
3. Sena. Superbă. Boemă. Navigabilă.

sacred-140962_640
4. Fără câini comunitari.
5. E adevărat că viața de turist e scumpă, dar ai sentimentul că a meritat fiecare euro. Știu să îți să scoată banii din portofel și să te facă să simți că a meritat. Sunt amabili, cu multă bunăvoință și multe zâmbete.
6. Diversitatea etnică, culturală, gastronomică. Și dacă tot e vorba de gastronomie, când vă plictisiți de brânzeturi și vin, încercați o supă de ceapă.

soup-703557_640

7. Nu ai cum să te plictisești nici dacă stai acolo două săptămâni. Mereu e de văzut o expoziție, un muzeu, un flashmob.
8. Coșuri de gunoi peste tot, nevandalizate și golite sistematic.

Contra:
1. Orașul e imens, așa că un sfert din vacanță-pentru turiști- sau din viață-pentru locuitorii Parisului- se pierde în RER-uri, în metrouri sau autobuze.
2. Parizienii mai au de citit câteva-multe-pagini din Codul Bunelor Maniere. Cască fără să pună mâna la gură, îți strănută între ochi, îți suflă în nas.
3. KFC și McDonald’s sunt sub limita igienei. Ți se lipesc tălpile de gresie, aunt firimituri peste tot și nu le mătură nimeni, iar la toalete e jale.
4. Nici la restaurantele mai “de vază”, curățenia nu e stăpână. Mie mi-au adus de două ori cana de ceai mizerabilă.
5. Camerele de hotel sunt mici, îngrămădite, cu un duș în care te chinui să te speli fără să nu te învinețești de pereții cabinei.
6. Puține locuri cu wi-fi, iar acolo unde există, în majoritatea cazurilor, merge frânat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *