Mai uşor cu scrisorile pe scări.

Ohh, scrisorile! Cine n-a primit o scrisoare de la vreun politician, pusă într-un plic alb, adresat lui Nimeni, din aleea Toate Uliţele, numărul 0 bis, Scara Toate dintr-un bloc, etaj Până la cât a putut urca voluntarul?  Sunt instrumente de marketing politic prezentate în primele trei capitole sau primele 30 de minute ale oricărei cărţi, curs, seminar sau workshop de comunicare politică. Deci, orice “pr-ist politic” care nu s-a deranjat să citească mai mult de 40 de pagini le consideră o idee strălucită. Şi da, făcute “ca la carte”, individualizate, personalizate, scrise corect – şi nu doar din punct de vedere gramatical – aceste scrisori directe sunt un instrument bun. Nu extraordinar. Bun.

Problema e că la noi sunt făcute ca să fie, să nu trebuiască. Mai bifăm ceva, mai încasăm un bănuţ, candidatul/politicianul stă liniştit că mesajul a fost împărtăşit şi că muritorii-electori de rând se pot adăpa la izvorul inteligenţei sale.Mă rog, impropriu spus “a sa”, că scrisorelele îs scrise de politicieni cum îs eu controlor de trafic aerian.

La noi, scrisorile sunt la comun: “dragi băcăuani”. Aşa mi-a scris şi Cosmin Necula săptămâna trecută, deşi mă îndoiesc că îi sunt dragă, dar să trecem peste asta. Colectivizarea e prima greşeală. Chiar şi la manual scrie că aceste scrisori trebuie “individualizate”. Şi mai scrie că trebuie câte una pentru fiecare membru al familiei cu drept de vot, diferită, adaptată după vârstă, gen etc, că altfel e…jenibil.

A doua problemă pe care am observat-o la scrisori este cea de, vorba americanului, “state the obvious”. Vă dau exemplu, tot din domnul Necula, că restul scrisorilor primite pe parcursul a zece ani nu le-am păstrat. E vorba de strada Milcov.

“Sesizat fiind de nenumăraţi băcăuani (hai, mă, câţi puteau să-ţi bată la uşă să se plângă?  – n.b), am cercetat acest “mare” proiect al PNL şi am descoperit dezastrul care se ascunde în spatele acestuia: un şantier lăsat de izbelişte, un mijloc de sifonare a banului public”.

Serios, Sherlock? Nu e nicio noutate pentru cei care stau în zonă şi cărora le-ai transmis răvaşul. Deci, le-ai scris ca să le spui ceva ce ştiau deja?

Domnule Necula, domnilor politicieni, vă rog eu să pricepeţi că aş dori să nu-mi subestimaţi nici inteligenţa şi nici funcţionalitatea simţurilor: văd şi eu cum e oraşul, aud şi eu ştirile, simt gropile din asfalt şi valurile din pavele.

Al doilea punct de la manual:  scrisorile sunt eficiente dacă sunt scurte. Şi ele şi propoziţiile folosite. Două pagini sunt prea mult! Jur! M-am plictisit după primele trei paragrafe, mai ales că nu îmi spuneau nimic nou. Bun, nu mă aştept să-mi scrii un roman poliţist ca să citesc cu sufletul la gură până la final să văd cine e cremenalul, dar scrie-mi ceva interesant. Nu-mi arăta problemele din oraş, de care ştiu deja, dacă nu îmi transmiţi şi o soluţie la ele. Nu-mi spune că X e un hoţoman, dacă DNA-ul îmi zice de un an de aşa ceva. Vino cu ceva nou. Vino cu ceva personalizat. Învăţaţi-vă staff-ul să înveţe. Ori să respecte manualele de comunicare politică precum Tatăl Nostru şi să nu iasă din litera lor, ori să fie creativi şi să combine. Uite, eu vă propun ca la următoarea scrisoare să vă inspiraţi de la copywriteri. Faceţi ce fac ei şi scrieţi cum scriu ei ca să-mi atrageţi atenţia, să îmi spuneţi de ce ar trebui să fiu interesată de ceea ce îmi spuneţi voi, de ce ar trebui să vă cred, să-mi demonstraţi că ce spuneţi e adevărat şi să mă motivaţi să acţionez aşa cum vreţi voi.

Totuşi, ca să nu dăm numai bile negre, trebuie să remarc grija pentru limba română din scrisoarea primită săptămâna trecută. E de apreciat. N-am observat, la prima citire, nicio greşeală majoră, ceea ce e mare lucru în ziua de azi. Bravo responsabilului de răvaşe!

Dar, uite, tocmai acum când îi dădeam cu lauda, am văzut în scrisoare şi n-am înţeles ce a vrut să spună poetul cu expresia “dragi băcăuani, vă scriu cu gândul că nu mai e mult până departe”…Spechless!

One comment Add yours
  1. Scrie si tu mai des, imi place tare mult aciditatea ta! Profita de acest talent!! Si lasa site-ul asa cum e acum, nu il mai modifica, conteaza mai mult continutul decat look-ul! Iar continut ca al tau sa tot fie!!! Spor la scris, fata!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *