Cinci rugăminţi pe care le-aş avea către candidaţi.

Văd că deja aţi furat startul la campania electorală şi că nu e nicio şansă să scap de voi – fonic şi vizual – până în vară. Mno, tocmai de aia aş avea cinci rugăminţi la domniile dumneavoastră:

  1. Învăţaţi limba română. Scrieţi cu diacritice, respectând regulile minime de gramatică şi de punctuaţie. Dacă reuşiţi să “rupeţi frazele” în propoziţii mai scurte, ca să nu-mi dau plămânii afară citind şi să fiţi mai uşor de urmărit la TV, vă dau şi un  like!
  2. Nu vă mai postaţi poze făcute cu telefonul de vreun agarici-lipitordeafişe-limbistpepapuci/prieten. Luaţi cu voi un fotograf profi, care să ştie să scoată poze clare, în care să nu vă iasă frunze ori tocuri de uşi din cap, în care să aveţi toate membrele, cu toate degetele sau  în care să nu fiţi “tăiaţi” pe coate.  Plus, un fotograf o să ştie ce şi când să pozeze pentru ca imaginea aia să spună o poveste, să transmită ceva. Costă? Mno, ghinion!, vorba unui clasic în viaţă.
  3. Scoateti-vă beţele din cur. Încercaţi să vă controlaţi un minim de gestică: fără braţe încrucişate, fără picior peste picior, fără să vă apăraţi “bijuteriile coroanei” că nu şutează niciun alegător, fără să vă daţi ochii peste cap. Renunţaţi la schemele clasice: palme deschise, zâmbet rece etc etc. Bine, să nu cădem nici în extrema cealaltă, că prea multă familiaritate şi invadarea spaţiului  personal nu aduc voturi. Mai ales dacă aţi mâncat ceva cu usturoi în dimineaţa aia.
  4. Renunţaţi la limbajul de lemn şi la metodele clasice de comunicare. Tradiţionalul dispare. La fel şi cei care au rămas lipiţi de el, de limbajul, canalele şi formulele de exprimare folosite de dinozaurii din structurile de partid. Bonus: terminaţi-o cu “oamenii simpli”. Nu suntem “simpli” deloc. Suntem foarte complecşi, cu vise, cu aspiraţii, cu probleme şi, mai ales, cu ştampila cu “votat”. Nu vă mai subestimaţi alegătorii.
  5. Dacă tot veniţi să stăm de vorbă, spuneţi-mi ce veţi face. Concret. Nu ce puteţi face, că asta ştiu şi eu. Am atâta cultură cât să ştiu care îs atribuţiile unui primar. Nu mai veniţi cu replica “să vedem ce putem face”. Păi, acum vedeţi? Nu ştiţi până acum la ce candidaţi, la ce vă înhămaţi?

Bonus:  Facebook-ul e tatalor, dar vă rog eu frumos să nu mai scrieţi postări kilometrice. Scurt. Real-time. Mai puţin scris, mai mult vizual. Şi mai cerneţi din postaci.

#Haidibinipa!

One comment Add yours
  1. Pe punctul 5 aș merge chiar pe “spuneți-ne ce ați făcut până acum”, asta pentru că mai toți au deținut funcții în ultimii 10 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *