Bătălia cârpelor: Isara versus Fidella.

Un fel de introducere: Pentru că nu puteam urca și coborî patru etaje cu bebe și căruț, am căutat alternative. În câteva ore aveam deja instructajul făcut. Știam ce e un wrap, ce un sling, un ssc, de la ce vârste se potrivesc, cum s-ar pune, cum s-ar scoate. Tudor abia avea câteva săptămâni, așa că cel mai potrivit a fost wrap elastic. Mi s-a părut a opta minuna a lumii când am fost cu bebe pus în el până în centru și înapoi. Maică-mea, când m-a văzut, era să leșine. Nici acum nu am reușit să o conving 100% că nu, bebe nu e îngrămădit, coloana nu e strâmbă – anatomic trebuie să fie în C la cei mici, că nu, nu-i “stric șoldurile” dacă îl “crăcănez atâta” și nu, nici nu va avea picioare strâmbe dacă stă ca broscuța.

Pentru proaspetele mămici, wrapul elastic sau cel țesut par greu de pus, de legat, de tensionat, de îmblânzit, de înnodat, indiferent câte tutoriale vezi pe youtube. SSC-ul e…supremul din punctul ăsta de vedere. Nimic nu e mai ușor decât să închei două catarame. Problema e că sunt recomandate după ce bebe face șase luni. Sau așa erau. Între timp au apărut wrap conversion-urile, care sunt – unele dintre ele – potrivite de la naștere. Sunt zeci de variante pe piață, dar cum prețurile nu-s chiar cele mai mici, ca să nu-ți dai palme că ai cheltuit pe ceva ce nu îți vine, nu îți place, nu ți se potrivește, mai bine probezi. Unele magazine online pot trimite sistemele la probă, dacă dai o garanție, dar cea mai bună variantă este cea a Bibliotecilor Locale de Baby Wearing. Acolo am probat, de acolo am aflat detalii și păreri despre divere sisteme și diverși producători.

Sistemele comparate azi au avut minim o săptămână de purtare intensă: Fidella Fusion și Isara Wrap Conversion.

Puncte pentru Fidella.

Îmi place că e reglabilă peste tot: punte, panou, glugă.

Bretelele sunt ușor de strâns sau de lărgit și se pot prinde fie de panou, fie de centură. Poți să le prinzi și paralel și în X.

Bebe poate fi purtat și în față, și în spate (not a very big fan să nu știu ce face Bebex, să nu pot să-l văd) sau pe șolduri.

fidella fusion

Gluga m-a ajutat enorm pentru o susținere suplimentară a capușorului când bebe a adormit. Ne-a mai ferit și de unele raze de soare.

A rezistat la plimbări lungi, fără să mă cocoșeze sau să îi lase urme lui Bebe pe picioare. Bine, niciun sistem pus corect nu ar trebui să “taie” sub genunchi.

Materialul moale, foarte plăcut la atingere. Ce-i drept, punctul ăsta îl dau așa, cu jumate de tastă, că fiind un sistem din Bibliotecă,a  fost folosit intens, așa că materialul e super ultra îmblânzit și domolit. Nou s-ar putea să fie mai țeapăn.

Minusuri pentru Fidella.

Bretelele și centura nu sunt foarte groase, buretate, așa că e posibil ca atunci când bebe va fi mai mare și mai greu, să-i simt acea greutate.

Nu are protecții pentru bretele, iar cel mic e Lordul Zăbăluță și sistemul ar trebui spălat des, ceea ce, cred eu, ar deteriora destul de repede Fidelluța. Sper să se potrivească alte protecții de pe piață.

Update: Au apărut și protecțiile, scoase chiar de Fidella. Deocamdata sunt doar două modele.

Greutatea maximă a copilului: 15 kilograme, cu 5 în minus față de contracandidată.

Plusuri pentru Isara.

Reglabilă ca punte și ca panou.

Bretele și catarame ușor de pus, de reglat.

Bretele buretate, care probabil vor absorbi bine greutatea unui copil de pete 15 kilograme.

14010018_1413641465319159_1012320028_n

Materialul pare o idee mai țeapăn, mai tare decât cel de la Fidella, însă tot se unduiește foarte bine pe spatele bebelușului.

Merge purtată până când bebe face 20 de kilograme, purtarea putându-se face fie cu bebe în față, fie în spate sau pe șold.

Are protecții “de zăbîlit”, asortate și disponibile separat.

Minusuri pentru Isara.

Varianta probată de mine nu avea glugă, iar eu am simțit că bebe ar avea nevoie de o susținere suplimentară a capului. Doar “căușul” din panou nu mi s-a părut suficient.

13989714_1413641458652493_606739732_n

Panoul variază puțin ca lungime, iar reglarea se face din curelele de pe bretele care vin puse pe umăr.

Reglarea punții se face cu scai, ceea ce mie nu mi se pare foarte practic.

După o oră și jumătate, m-a cam durut coloana, însă știu că pentru astfel de probleme se recomandă purtarea bretelelor în X.

Nu o să vă scriu caracteristicile fizice că o să le găsiți fie pe siteurile lor oficiale, fie la distribuitorii din România. Vă mai zic că Fidella e nemțească și costă undeva la 570 de lei, iar Isara e românească și costă vreo 509-510 lei.

Eu una m-am decis între cele două către o Fidella Fusion. Recunosc că atunci când am ales, nu apucasem să mă lămuresc 100% cu Isara, însă o promoție cu un minus de vreo 220 de lei a înclinat balanța spre Fidella. Nu îmi pare rău. Sunt sigură că la fel aș fi ales și după ce aș fi purtat Isara două sau trei săptămâni. Acum să văd dacă nu o să-mi pară rău pentru un Lenny Lamb. Am unul închiriat din Bibliotecă și abia aștept să-l testez.

One comment Add yours
  1. Ptiu, ce bine e să ai ambele mâini libere și, totuși, copilul la piept! 😉
    Bune treburi s-au inventat! Unele cam târziu pentru mine, da’…. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *